CalcalistCalcalist

טראמפ מגביר את הלחץ הכלכלי על איראן ובטהרן מתלבטים האם לשנות מדיניות

הודעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על החזרת "הלחץ המקסימלי" על כלכלת איראן נותן אותותיו היטב בשווקים האיראנים. 

שער המטבע המקומי – הריאל האיראני – נמצא הבוקר בשפל של כל הזמנים ב"שוק השחור" – 858,000 ריאל איראני תמורת דולר אחד. 

ביום שלישי, זמן קצר לפני פגישתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, חתם טראמפ על צו נשיאותי שמטיל מחדש סנקציות על המשק האיראני, ובדגש על הענף המוביל מבחינת הכנסות מט"ח – ייצוא הנפט. 

הציבור האיראני לא סומך על הנתונים שמפרסם השלטון

השלטונות באיראן מפרסמים שער רשמי וקבוע של המטבע האמריקאי, אך הוא אינו מייצג את הערך הריאלי בשוק. 

הברומטר לבחינת הלך הרוח של הציבור באיראן ובכלל זה ציבור הסוחרים משתקף באמצעות הסחר במטבע האמריקאי המתנהל באופן לא רשמי ברחובות ובמשרדי החלפנות. 

מאז נבחר טראמפ מחדש בתחילת נובמבר גבר הביקוש לדולר - הנחשב באיראן כמפלט יציב ובטוח – ולכן צנח שערו של הריאל מול הדולר בכ-25%. מאז נכנס לבית הלבן מחדש לפני כשבועיים, איבד הריאל כ-5.5% מערכו. 

בסך הכול בשנה האחרונה שהייתה סוערת במיוחד עבור איראן – עימות ישיר עם ישראל, אובדן נכסים במזרח התיכון (משטר אסד, פגיעה קשה בחיזבאללה) וכן חזרתו של טראמפ לבית הלבן – איבד המטבע האיראני כ-55% מערכו ביחס לדולר.

לקריסת שער המטבע באיראן השפעה ישירה על האינפלציה במדינה. איראן אינה מפרסמת באופן סדיר נתונים עדכניים על שיעור האינפלציה והנתון האחרון שפרסמה בהקשר זה היה 40%, נתון שכלכלנים עצמאיים ובוודאי הציבור הרחב מפקפקים באמינותו נוכח עליית המחירים התכופה במוצרי המזון ושאר מוצרי היסוד. 

בשל הצפי כי הריאל ימשיך להיחלש בעקבות המדיניות הנוקשה של ממשל טראמפ כלפי איראן, רמת האינפלציה השנה צפויה לזנק כלפי מעלה. להיחלשות המהירה של הריאל השפעה פנימית משמעותית שכן הוא גורם לשחיקה מתמדת בכוח הקנייה של האיראנים, כולל אלה מהמעמד הבינוני, דבר שמגביר את התסכול בקרבם נוכח ההתנהלות הכושלת של המשטר. 

לסדר העדיפויות המעוות של המשטר, השחיתות וחוסר הניהול, הביאו חלק ניכר מהציבור האיראני לאבד את האמון במערכות המדינה, ובוודאי במערכת הבנקאית והפיננסית. הציבור מעדיף לפעול מחוצה לה ולגדר עצמו מפני סיכונים. 

מוקדם יותר השבוע טען חוג'תאלאסלאם גולמרזה מסבאהי מוקדאם, חבר המועצה האיראנית לאבטחת אינטרס המשטר, כי במהלך השנים האחרונות אגר הציבור האיראני סכום אדיר שאינו חלק מכלכלת איראן והיה יכול לפתור הרבה בעיות כלכליות מולן ניצבת המדינה. 

לדבריו, האיראנים מחביאים "מתחת לבלטות" זהב ומט"ח בשווי 70 מיליארד דולר. "המדינה מחפשת הלוואות מגופים בינלאומיים בשווי 5 מיליארד דולר, אבל יש 70 מיליארד דולר מחוץ למעגל הכלכלה בידי הציבור", הוא אמר בכנס פיננסי שנערך בטהראן.

האם להיכנע ללחץ האמריקאי או להאיץ את תוכנית הגרעין בתגובה לסנקציות?

עוד לפני שטראמפ חתם על הצו המכביד את הסנקציות על איראן, בצמרת השלטון בטהראן ניטש מאבק על הדרך בה היא צריכה לנקוט. 

בסביבת הנשיא מסעוד פזשכיאן, הנחשב לפרגמטי יותר, הביעו בכירים רצון להגיע להסכם עם הממשל האמריקאי וזאת כדי להימנע מההשלכות החמורות של מסע הלחץ המקסימלי. הנשיא ויועציו סבורים כי הסכם עם ארה"ב והקלה בסנקציות הוא הדבר הנחוץ לתחילת שיקום הכלכלה האיראנית. 

לעומת זאת, הזרם האולטרא שמרני סבור כי נוכח הגברת הלחץ האמריקאי, זו דווקא העת להאיץ את תכנית הגרעין כדי ליצור הרתעה. ההכרעה האם ללכת לכיוון האצת התכנית הגרעינית או למו"מ עם ארה"ב נותרה בידיו של המנהיג העליון עלי ח'מינאי.


Calcalist kaynağından daha fazla haber

Daha fazla haber